restatos' author
Ksenia S.
146 günler önce

Trendyol'da kitap satışı

Karlı bir niş mi yoksa başarısız bir iş mi?
trendyol satış kitapları illüstrasyon

Kitap satmak en heyecan verici iş sektörlerinden biridir. Çevrimiçi mağazaların ve pazar yerlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bu iş, kitap sektöründen para kazanmak isteyen herkes için erişilebilir hale geldi. Peki Trendyol'da kitap satmak kârlı bir iş olabilir mi? Gelin birlikte inceleyelim.

Türkiye'de 2023 yılında yayınlanan edebiyat eserlerinin sayısı yüzde 10 arttı. Ülkenin İstatistik Komitesi'ne göre, geçen yıl Türkiye'de 70.000'den fazla kitap yayımlandı. Toplam kitap hacminin çoğunu eğitim kitapları oluştururken, bunları yetişkin kurgu, bilimsel edebiyat, çocuklar ve gençler için kitaplar izledi.

Kitap ticareti sektöründeki birçok uzman, bu işe doğru şekilde yaklaşırsanız pazar yerlerinde kitap satmanın karlı olabileceğini söylüyor. Kilit noktalardan biri doğru ürün yelpazesini seçmektir. İstatistiklere göre, en çok satanlar ve güncel konulardaki kitaplar en çok satanlardır. Belirli kitaplara olan talebin mevsimselliğini de dikkate almak önemlidir - örneğin, romanlar ve dedektifler tatil sezonunda ve ders kitapları - okul yılı başlamadan önce büyük talep görmektedir.

Buna ek olarak, Trendyol'daki başarılı kitap satıcıları müşteri çekmek için pazarlama araçlarını aktif olarak kullanır. Bu, Trendyol'da reklam vermek, promosyonlara ve indirimlere katılmak ve mağazaları hakkında olumlu bir imaj ve yorumlar oluşturmak için çalışmak olabilir.

Ancak, yukarıdaki tüm faktörlere rağmen, pazar yerlerindeki kitap satışlarına ilişkin istatistikler her zaman memnuniyet verici değildir. Bu alanda rekabet çok yüksektir ve pek çok satıcı sıkı rekabet nedeniyle düşük fiyat sorunuyla karşı karşıyadır. Bu durum, kitap satışlarından elde edilen kârın, malların depolanması, paketlenmesi ve gönderilmesi maliyetini haklı çıkaramayacak kadar düşük olmasına yol açabilir.

Ders ve Yardımcı Kitaplar kategorisindeki satıcı sayısının 1598, satış yapan satıcı sayısının ise 1103 olduğunu aşağıda görebiliyoruz. Bu, bu kategorideki satış yüzdesinin %69'dan fazla olduğu anlamına gelir. Bu başarılı bir niş ve bu alanda para kazanabilirsiniz. Restatos yazılımı ile verileri kolayca alabilir, analiz edebilir ve doğru nişi seçebilirsiniz.

trendyol satiş ki̇taplari anali̇ti̇k

Bir diğer zorluk ise tüketicilerin değişen tercihleridir. Dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte giderek daha fazla insan e-kitap okumayı tercih etmekte, bu da basılı kitaplara olan talebi azaltmaktadır. Bu durum pazar yerlerindeki kitap satışlarını da etkilemektedir. Türkiye'deki dijital kitap pazarının hacmi önümüzdeki beş yıl içinde yılda 50-60 milyon dolara ulaşabilir.

Bu sorunun da bir çözümü var - kağıt kitapların yanı sıra müşterilerin cihazlarına indirebilecekleri elektronik versiyonlar da satılabilir.

Tüm zorluklara rağmen, pazar yerlerinde kitap satmanın başarılı örnekleri de vardır. Birçok satıcı, benzersiz ve nadir baskılar, koleksiyon kitapları veya özel tematik baskılar sunarak işlerini geliştiriyor. Ayrıca, bazı girişimciler, edebiyat uzmanları arasında her zaman talep gören kullanılmış kitapları yeniden satma fırsatını aktif olarak kullanıyor.

Örneğin, Trendyol arama tepesinde Rus klasiklerinin eşsiz bir koleksiyonunu görebiliriz.

trendyol kitaplar üst
Trendyol'da bir kitapçı açmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

1. Kitap piyasasını inceleyin. Şu anda 15 büyük yayınevi var - Can Yayınları, Notos Kitap, İthaki Yayınları, Maya Kitap ve Altın Kitaplar gibi. Toplamda 200'e yakın yayınevi var! Küçük yayınevlerine ve özel matbaalara bakmak mantıklı. Onlarla özel ürünler veya nadir baskılar için pazarlık yapabilirsiniz.

2. Kendinizi yeniliklerle sınırlamak zorunda değilsiniz - geçmişin popüler klasiklerini ve çok satanlarını da yeni bir kapakla dahil edebilirsiniz.

3. Trendyol'da kitap satmak için en ideal seçenek, yerleşik bir kitapçıya sahip olmaktır. Bu tür satıcılar ürün yelpazesi konusunda deneyim sahibidir, yayıncılarla sözleşmeleri vardır ve en iyi fiyatı nasıl belirleyeceklerini bilirler. Onlar için Trendyol, satış coğrafyalarını genişletmek ve işlerini büyütmek için harika bir fırsat olabilir.

Restatos'un müşterisinin Antalya'da tarihi merkeze yakın küçük bir kitapçısı vardı. Dükkanına 50 metre uzaklıkta bir otobüs durağı vardı. Otobüs bekleyen insanlar dükkânına girip alışveriş yapıyorlardı. Ancak 2023 yılında otobüs güzergahı değiştirildi ve durak taşındı. Sadece düzenli müşteriler kaldı ve neredeyse hiç yeni müşteri yoktu. Biraz daha azalırsa dükkân kapanmak zorunda kalacaktı. İşletme sahibi kitapları internetten satmaya karar verdi. Çevrimiçi bir mağaza açmayı denediler ama katılım düşüktü. 2023'ün sonunda kitabevi sahibi Trendyol'a kaydoldu, Restatos ile iletişime geçti ve 24'ün ortalarında 2022'deki rakamlara geri döndü.

trendyol online vs offline kitap mağazası

4. Bir kitap ticareti işi için geri ödeme süresi genellikle 15-24 aydır. Bu nedenle, Trendyol'da böyle bir projeyi başlatmadan önce, en az iki yıl sürecek bir finansal güvenlik yastığına sahip olmak gerekir.

5. Talebin mevsimselliği de önemli bir faktördür. Takvimler yıl sonuna doğru popüler olurken, sınava hazırlık kılavuzları sınavlardan önce popüler oluyor. Yılbaşı, Gençlik ve Spor Bayramı veya Kurban Bayramı gibi tatillerden önce de talepte ani artışlar olur. Diğer satış zirveleri beklenmedik kitap trendleriyle ilgili olabilir. Örneğin, bir kitap yazarı ünlü bir blogger tarafından veya televizyonda röportaj yapmaya davet edildi ve kitaplarının popülaritesi hızla arttı.

6. Kitapların ambalajlanması ve depolanması önemli bir rol oynar. Kitaplar neme karşı duyarlıdır, bu nedenle iyi havalandırılan kuru odalarda saklanmaları gerekir. Hasar görmesini önlemek için ürünün nakliye için uygun şekilde paketlenmesi de önemlidir. İyi bir ambalaj, kitabın üzerine bir film ve üstüne bir kutu veya sıkı bir torba koymaktır. Bu şekilde müşteri kitaba bakabilecek, ancak ona zarar veremeyecek veya sayfaları kırıştıramayacaktır.

7. Kitap alıcıları, aktif olarak soru soran, sosyal ve ilgili bir kitledir. Satıcının itibarını artırmak ve müşteriyi satın almaya teşvik etmek için tüm soruları derhal ve ayrıntılı olarak yanıtlamak önemlidir. Trendyol'a sıklıkla teslimat süreleri, ürün durumu ve yeni ürünler hakkında sorular geliyor. Birçok müşteri kitap tavsiyesi de istiyor. Örneğin: “Bu kitap bir çocuk için uygun mu?” veya “Bu kitabı beğendiysem satın almak için ne önerirsiniz?”. Bazı soruları yanıtlamak kolaydır, ancak diğerleri kitap uzmanlığı gerektirir.

Trendyol'da hangi kitapları satabilirim?

Aşırılık olarak tanınmayan ve yasalarca yasaklanmayan tüm kitapları satabilirsiniz. Kişisel Restatos dolabınızdaki popülerliği kategoriye göre raporda kontrol edebilirsiniz. İlgilendiğiniz kitap türünü seçmeniz, popüler satıcıları görmeniz ve satışlarını analiz etmeniz yeterlidir.

2024'te en popüler türler eğitim edebiyatı, çocuk kitapları, kurgu ve kişisel gelişim kitaplarıdır.

trendyol popüler ki̇tap türleri̇

Trendyol'da kitap satmak, bu işe doğru şekilde yaklaşırsanız karlı bir alan olabilir. Pazar verilerini ve trendlerini doğru analiz etmek, uyumlu bir ürün yelpazesi seçmek ve müşterileri çekmek için pazarlama araçlarını aktif olarak kullanmak önemlidir.

Restatos uçak

Akıllı olun - kitap satın!

Restatos faydaları hesaplayacak